ΤΥΡΙΑ

  • kopanisi-korthi
  • volaki2

Η "πετρωτή" (ή "αρμεξιά") είναι ένα λευκό αγελαδινό τυρί, φρέσκο, με ημίσκληρη υφή. Ιδιαίτερα νόστιμο, με ήπια αλμύρα και κομψή γεύση, τρώγεται στο τραπέζι σκέτο, συνοδεύοντας φαγητό, του ταιριάζει το φρέσκο πιπέρι, μπαίνει σε πίτες με άλλα τυριά, σερβίρεται με ξερά φρούτα για επιδόρπιο. Χρόνια παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο, που του δίνει και τ' όνομά του: αφού στεγνώσει το τυρί κρεμασμένο στην τσαντίλα, το "πετρώνουν", δηλαδή τοποθετούν πάνω στο τυρί μιά βαρειά, επίπεδη πέτρα, που βοηθάει να φύγουν όλα τα υγρά του.
Το "βολάκι" γίνεται κι αυτό από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, έχει υφή που θυμίζει μοτσαρέλα, με πλούσια, βουτυράτη γεύση και σχήμα αβγού. Μπαίνει σε σαλάτες, τρώγεται σκέτο με ψωμί, αλλά του ταιριάζουν πολύ και οι υπόξινες μαρμελάδες κόκκινων φρούτων και κάθε είδους μέλι, κάνοντάς το μία ξεχωριστή λιχουδιά για πρωινό. Αν μείνει αρκετά στο ψυγείο αποκτά σκληρή υφή, υποκίτρινο χρώμα και πικάντικη γεύση παλαιωμένου τυριού. Το νόστιμο "σκληρό βολάκι" υπάρχει και συσκευασμένο, εξαιρετική συνοδεία τσίπουρου και ιδανικό τριμμένο σε μακαρονάδες.

Η ποκιλία είναι μεγάλη και σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!

Comments are closed.