ΠΑΣΤΕΛΙ & ΠΑΣΤΕΛΑΡΙΑ

Στα μοναδικά γλυκά του νησιού είναι και το παραδοσιακό μας παστέλι και η παστελαριά.  Μπορεί να ακούγονται σχεδόν ίδια αλλά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση  μεταξύ τους. Το παστέλι μας έχει βάση το Ανδριώτικο μέλι, μαζί με καρύδι, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, φρυγανισμένο τριμμένο ψωμί, μυρωδάτο ανθόνερο από το νησί και σουσάμι δημιουργούν μια πανδαισία γεύσης και αρώματος.
Όσο και να έχουμε ψάξει τέτοιο παστέλι ανταμώσαμε μόνο στην Άνδρο.

Η παστελαριά έιναι στην ουσία ο μεζές για το ρακί, κάθε Αύγουστο -Σεπτέμβρη αποξηρένουμε τα σύκα έπειτα αφού τα ανοίξουμε στη μέση, προσθέτουμε ένα μείγμα από αμύγδαλα ή καρύδια, κανέλλα, γαρύφαλλο και σουσάμι, τα φουρνίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα και όταν τα βγάζουμε τα ραντίζουμε με ανθόνερο.  Για να τα αποθηκεύσουμε βάζουμε φύλλα δάφνης για μυρωδιά αλλά και για προστασία.

Comments are closed.