ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

001_3709

Τα εύφορα λιβάδια της Άνδρου, είναι φυτεμένα με πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές, ροδιές,
συκιές, εκλεκτά κρεμμύδια, λυράκια (είδος κολοκυθιού) και πολλά ζαρζαβατικά. Το νησί παράγει λάδι, κρασί και χωνευτικά λικέρ από εσπεριδοειδή. Τα βουνά καλύπτονται από κουμαριές, πολλά είδη σχίνων, θυμάρια. Οι καρποί των εσπεριδοειδών γίνονται σιροπιαστά λαχταριστά γλυκά του κουταλιού, τα σύκα νόστιμες παστελαριές (γεμιστό σύκο με αμύγδαλα και καρύδια). Το νησί είχα πάντα πολλές αμυγδαλιές, τα αμύγδαλα είναι βασικό συστατικό τον πιο εμβληματικών γλυκών όπως τα αμυγδαλωτά, η σουμάδα, τα παστιτσάκια. Παράγει επίσης κρασί και εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι.

000_0997

Τοπικά φαγητά:
Λούζες και λουκάνικα: Η λούζα μαρινάρεται σε γλυκό κόκκινο κρασί, αρωματίζεται, και
καπνίζεται. Τα λουκάνικα είναι πικάντικα, καπνιστά και έχουν έντονο άρωμα γλυκάνισου.
Διατηρούνται μέσα σε λίπος χοιρινό (γλίνα)
Φουρτάλια: ομελέτα με πατάτες, δυόσμο, ντόπια ανδριώτικα λουκάνικα, γλίνα. Φτιάχνεται
επίσης σε παραλλαγές με κουκιά, κολοκύθια (Κουκοφουρτάλια, κολοκυθοφουρτάλια).
Λαμπριάτης: Ίσως ένα από τα ποιο πλούσια και ευωδιαστά πασχαλινά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας. Το κουφάρι του κατσικιού γεμίζεται με τυριά, αυγά, εντόσθια, ρύζι , δυόσμο.

Τυριά:
Στην Άνδρο φτιάχνονται αρκετά νόστιμα τυριά από κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα. Νωπά ακόμα σε τουλπάνια (ύφασμα), πιέζονται ανάμεσα σε δύο πλάκες ώστε από το βάρος τους να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα υγρών. Καταναλώνονται ως επιτραπέζια, ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως βάση πιο ώριμων, ντόπιων τυριών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μαζική παραγωγή τυριών από εξαιρετικά τυροκομεία που φτιάχνουν και τυριά τύπου γραβιέρας.

Μαλαχτό: Το όνομα του σημαίνει το τυρί που έχει ζυμωθεί ("μαλαχτεί").
Αρμεξιά: (πετρωτή) φρέσκο τυρί που ζυμώνεται με λίγο αλάτι και έχει πιεστεί ανάμεσα σε
πέτρες.
Βολάκι: Σκληρό τυρί πικάντικο ιδανικό για να καταναλώνεται τριμμένο (π.χ. μακαρονάδα). Είναι το μαλαχτό τυρί που ζυμώνεται σε σχήμα κώνου και κατόπιν μένει στον ήλιο κρεμασμένο μέσα σε ένα πανί.

Μέλι
Η μελισσοκομία ήταν ανέκαθεν κομμάτι της οικονομίας του νησιού. Χάρη στα κατάφυτα με θυμάρι βουνά το μέλι παράγεται σε αφθονία παντού. Ειδικά όμως στην περιοχή του Γαυρίου η ποιότητα είναι εξαιρετική όπως επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κορθίου. Κάποιοι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν εντελώς παραδοσιακές μεθόδους ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας ψηλά και φυσικά έχουν βραβευτεί σε αντίστοιχες εκθέσεις.

Κρασί
Με παπούδες τους Στάφυλο και Διόνυσο ο Άνδρος δεν θα μπορούσε να μην αφήσει κληρονομιά στο νησί την καλλιέργεια του αμπελιού. Έτσι στο νησί καλλιεργούνται περίπου 2.100 στρέμματα με αμπέλια (η πεντάδα των οινοποιήσιμων εκτάσεων στις Κυκλάδες είναι: Θήρα, Πάρος, Νάξος, Ανδρος, Τήνος). Οι ποικιλίες είναι πολλές: ποταμίσιο, σταυρωτό, κρητικό, σιδερίτης, φράουλα, μοσχάτο, ασύρτικο, με ποιο γνωστά το κουμάρι (ερυθρό) και το ροζακί. Είναι συνήθως οικιακής εκμετάλλευσης με κάποιες απόπειρες για μαζική εμφιάλωση. Οι πιο σημαντικές αμπελουργικές περιοχές είναι: το Μακροτάνταλο, Συνετί, Βουνί, Βουρκωτή. Φυσικά παράγεται και ρακί (λαμπίκο-καθαρό)

000_0993

Παραδοσιακά γλυκά -­ Ζαχαροπλαστική
Τα γλυκά της Άνδρου είναι ονομαστά, τα ζαχαροπλαστεία αφθονούν σε όλο το νησί και το ένα συναγωνίζεται το άλλο σε νοστιμιά. Μια στάση σε κάποιο από αυτά είναι τέρψη ιδιαίτερη για τον ουρανίσκο σας. Η σχέση των Ανδριωτών με τη ζάχαρη είναι σχέση λατρείας από την εποχή της ενετοκρατίας. Πριν τον πόλεμο οι ζαχαροπλάστες προτού ανοίξουν ζαχαροπλαστείο μάθαιναν την τέχνη κοντά σε σπουδαίους σπουδαίους μάστορες της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας. Οι ζαχαροπλάστες ήταν είναι ιδιαίτερα αξιοσέβαστα μέλη της τοπικής κοινωνίας και γενικώς χαίρουν εκτίμησης.
>Ζαχαροπλαστεία θα βρείτε: στο Γαύριο, Καππαριά, Ορμο Κορθίου, Μαίνητες, Κουμανή, Μεσαριά, Νημποργιό και φυσικά στη Χώρα.

Γλυκά του κουταλιού: Η Άνδρος έχει μια μεγάλη παράδοση στα γλυκά του κουταλιού από εσπεριδοειδή δένδρα που υπάρχουν άφθονα και ιδιαίτερα: ανθός λεμονιού, καρουλάκι (τυλιχτό νεράντζι), περγαμόντο, μπαμπιλόνι, νεραντζάκι πράσινο, φράπα, κιτρολέμονο. Αλλά και καρυδάκι, τριαντάφυλλο (ροδοζάχαρη), κυδώνι, σταφύλι, βύσσινο.

Αμυγδαλωτά: Το κλασικό Ανδριώτικο γλυκό, φτιάχνονται από ζάχαρη, αμυγδαλόψιχα, τριμμένο παξιμάδι. Μόλις ψηθούν τα ραντίζονται με ανθόνερο και πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη.
Καλτσούνια: Μοιάζουν εμφανισιακά με τα αμυγδαλωτά, φτιάχνονται από καρύδι, παξιμάδι,
κουκουνάρι και μέλι.
Παστιτσάκια: Αφράτα γλυκά με αμύγδαλο, ασπράδια αβγών και ζάχαρη. Θυμίζουν τα ιταλικά αμαρέτι.
Σουμάδα: Δροσιστικό ποτό από πικραμύγδαλο που σερβίρεται συνήθως στους γάμους, πίνετε ευχάριστα το καλοκαίρι με πολλά παγάκια.
Παντεσπάνι: Ψηλό κέικ με επικάλυψη γλάσου, σερβίρεται και αυτό στους γάμους, συνοδεύει την σουμάδα. (στους γάμους είναι τόσα πολλά τα γλυκά που δίνουν μαζί και σακουλάκια για εύκολη μεταφορά)
Νουγκατίνες: Είναι ένα «αστικού» τύπου γλυκό με μαρέγκα και αφράτη κρέμα ζαχαροπλαστικής. (ποτέ δεν φτάνει μια!)
Πάστες: Σοκολατίνες, αμυγδάλου, με ιδιαίτερο παντεσπάνι, με κρέμα και γλάσο.

blog

Με τόσα λεμόνια και φρούτα που έχει το νησί οι λεμονάδες και οι βυσινάδες το καλοκαίρι γλυκά… μας ξεδιψούν.

Χειμωνιάτικα γλυκά:
Παστέλι: Φτιάχνεται με καρύδια, παξιμάδι, μέλι. Είναι πρωτοχρονιάτικο γλύκισμα.
Αβγόσουπες: Αβγοφέτες με σιρόπι, μέλι, τριμμένο καρύδι και κανέλα.
Αυγοκαλάμαρα: Οι γνωστές δίπλες.
Φοινίκια: Μελομακάρονα με έντονο άρωμα εσπεριδοειδών.