ΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ…

Σε ένα μικρό μαγαζάκι στον πεζόδρομο της Χώρας Άνδρου χωράει ένα νησί ολόκληρο. Στο Παραδοσιακό Παντοπωλείο Άνδρου, της Αθανασίας Γιαννάκη και του Αχιλλέα Γρηγορακάκη, από το 2008 αντιπροσωπεύονται επάξια τα μοναδικά προϊόντα της Άνδρου, που έρχονται κατ’ ευθείαν από τους παραγωγούς του νησιού, αλλά και επιλεγμένα προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Κάπαρημ καπαρόφυλλα και αγγουράκια κάπαρης από την Άνδρο και τοπικά τυριά όπως μαλακό τυρί Άνδρου, κοπανιστή, πετρωτή, βολάκια. Επίσης, μέλι, ρακή καθώς και χειροποίητα κουλούρια, παξιμάδια και λουκάνικα Άνδρου. Αν πάλι προτιμάτε τις γλυκές γεύσεις μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στα διάφορα γλυκά του κουταλιού, παστέλι Άνδρου και τις παστελαρίες που είναι σύκα ξερά με αμύγδαλο, κανέλα και σουσάμι.

ICiao, http://iciao.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85/

Στο Παραδοσιακό Παντοπωλείο της Άνδρου θα βρούμε μια αξιόλογη ποικιλία από προϊόντα πρώτης ανάγκης για τα καθημερινά μας μαγειρέματα. Φερμένα από διάφορα μέρη της Ελλάδας κι επιλεγμένα ένα προς ένα, από δυο νεαρά παιδιά, τον Αχιλλέα Γρηγορακάκη και τη σύζυγό του Αθανασία Γιαννάκη, προϊόντα εκλεκτά, στριγμωμένα με φροντίδα σε ένα χώρο μικρούτσικο, μόλις λίγων τετραγωνικών μέτρων. Στο μαγαζί δεν υπάρχει τίποτα εισαγόμενο, εκτός ίσως από κάποια μπαχαρικά: «Με ενδιαφέρει όσο τίποτα άλλο η ανάδειξη του τόπου μας. Αν είχα λίγο περισσότερο χώρο στο μαγαζί, θα έβαζα οπωσδήποτε και πράγματα της λαϊκής κουλτούρας και του πολιτισμού της Άνδρου. Το όνειρό μου είναι να προβάλω το νησί μου, κι ό,τι έχει να κάνει με αυτό.», τονίζει ο Αχιλλέας.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, http://www.gastronomos.gr/magazia/7546/paradosiako-pantopoleio-androu

Στο ΒΗΜΑ Gourmet (ένθετο στο ΒΗΜΑ της Κυριακής) στο αφιέρωμα "τα 100 καλύτερα" βρίσκεται στο Νο. 48 τοΠαραδοσιακό Παντοπωλείο Άνδρου του Αχιλλέα Γρηγοράκη και της Αθανασίας Γιαννάκη\

Μικρό αλλά «φορτωμένο» με νόστιμα προϊόντα το μαγαζί του Αχιλλέα και της Αθανασίας.
Στον πολύβουο πεζόδρομο της Κεντρικής  Αγοράς στην χώρα της Άνδρου βρίσκεται τα τρία τελευταία χρόνια το Παραδοσιακό Παντοπωλείο δύο νέων ανθρώπων, του Αχιλλέα Γρηγοράκη και της συζύγου του Αθανασίας Γιαννάκη. Στο μόλις λίγων τετραγωνικών μέτρων μαγαζί έχουν μαζέψει εκλεκτά προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας.....
Τι ψωνίζουμε Από την Άνδρο μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το πετρωτό τυρί και το βολάκι, το πικάντικο ξερό τυρί. Στο ψυγειάκι του παντοπωλείου θα βρείτε και άλλα ντόπια και ενδιαφέροντα, όπως κεφαλάκι χλωρό, βολάκι μαλακό, βούτυρο, ανθότυρο και γραβιέρα, γιαούρτι και σιγκάθουρο, το σπάνιο ψημένο βούτυρο. Ακόμη, Σαν Μιχάλη Σύρου, γραβιέρα Νάξου, χαλούμι και χιώτικα τυριά, ενώ στις ραφιέρες που, λόγω περιορισμένου χώρου, «σκαρφαλώνουν» από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, καμαρώνουν δύο ντόπια γλυκά, το υπερμεγέθες εσπερειδοειδές παμπιλόνι και ο δυσεύρετος ανθός από λεμονιά, νερατζιά και πορτοκαλιά, που είναι ένα γλύκισμα σπάνιο και φίνο. Δεν λείπουν και τα ντόπια, μαλακά παστέλια με ανδριώτικο θυμαρίσιο μέλι, καρύδια και σουσάμι, αλλά και τα περίφημα αμυγδαλωτά της Άνδρου, η βανίλια Φυρίου για υποβρύχια με γεύση περγαμόντο και νερό από πηγές, και τα μαστιχωτά παστίτσια που μοιάζουν με τους εργολάβους. Τα παιδιά φέρνουν ακόμα τους χαλβάδες του Κοσμίδη, ανθόνερο Χίου, επιλεγμένα τσάγια από τον Δρόμο του Τσαγιού, λουκούμια και χαλβαδόπιτες του Κορρέ, χύμα ελληνικά όσπρια από τα Φάρσαλα, τις Πρέσπες και τη Καστοριά, φάβα και τοματάκι από τον Συνεταιρισμό της Σαντορίνης, μουστάρδες της Balsamon, τόνο Αλοννήσου, ξίδι Βαϊμάκη και Παπαδημητρίου. Στα χαμηλότερα ράφια παξιμάδια ντόπια αλλά και κυθηριώτικα, τραγανές και πεντανόστιμες μπουκίτσες ολικής άλεσης, μοσχοβολιστά κουλουράκια πορτοκαλιού και κανέλας από τους συνεταιρισμούς και νόστιμα συριανά ζυμαρικά με μάραθο από τον Πρέκα.

ΒΗΜΑ Gourmet, ΒΗΜΑ Gourmet
http://www.tovima.gr/vimagourmet/kitchen/article/?aid=438462

"Ανακάλυψα το μεγαλύτερο μυστικό της γεύσης στο νησί, το οποίο συνδυάζεται με εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κάτι που πρέπει όλοι να σκέφτονται όταν προτείνουν οτιδήποτε την περίοδο που διανύουμε."

Στην Άνδρο βρέθηκε για 3 ημέρες η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, καλεσμένη του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως για τα επίσημα εγκαίνια της φετινής έκθεσης ζωγραφικής, του εικαστικού πια θεσμού "ΠΛΟΕΣ".
Η αγαπημένη μαγείρισσα δεν έχασε καθόλου χρόνο και γύρισε το νησί, ψάχνοντας για τα καλύτερα τοπικά προϊόντα. Αυτό το γευστικό ταξίδι είναι η αγαπημένη συνήθεια της σε όποιον τόπο κι αν επισκέπτεται, αφού αγαπάει τις καθαρές ελληνικές γεύσεις και φροντίζει να προμηθεύεται μόνο γνήσια ελληνικά προϊόντα για το εστιατόριο "Παπαδάκης", που διατηρεί στο Κολωνάκι μαζί με τον σύζυγό της. Παράλληλα θέλει να προωθεί όσο περισσότερο μπορεί την ελληνική κουζίνα και την ελληνική ποιότητα, παρουσιάζοντας τις ανακαλύψεις της  τα στα ταξίδια της στην Αμερική και την Ευρώπη.

Στη Χώρα της Άνδρου βρήκε τον παράδεισό της, στο Παραδοσιακό Παντοπωλείο, το μαγαζί του Αχιλλέα Γρηγορακάκη, ο οποίος επιμένει στα παραδοσιακά προϊόντα και κάποια από αυτά είναι και μοναδικά στην παραγωγή τους, φτιαγμένα από τον ίδιο, τη σύζυγο του και τους γονείς τους.
Η ίδια είπε ότι ανακάλυψε το μεγαλύτερο μυστικό της γεύσης στο νησί, το οποίο συνδυάζεται με εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κάτι που πρέπει όλοι να σκέφτονται όταν προτείνουν οτιδήποτε την περίοδο που διανύουμε.
Η Αργυρώ λάτρεψε και ξεχώρισε το κατσικίσιο τυρί, τις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού, αλλά και το κλασσικό γλυκό των παιδικών μας χρόνων το υποβρύχιο. Μάλιστα, μια ολόκληρη ημέρα, την Κυριακή 28 Ιουλίου, την πέρασε μέσα στο κατάστημα ανακαλύπτοντας γεύσεις.
Το govastileto.gr ήταν εκεί και σας παρουσιάζει τα προϊόντα που ξεχώρισε η μαγείρισσα και θα τα προτείνει μέσα από τα πιάτα της, αλλά και από τους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media, προωθώντας με αυτό τον τρόπο τη χώρα μας σε όλους όσοι την ακολουθούν και εκτιμούν τη γνώμη της από όλο τον κόσμο.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, http://argiro.gr